SMART CONTRACTS & wat je altijd al wilde weten….

 • Wat is een Smart Contract?
 • Hoe werkt een Smart Contract?
 • Wat heeft het te maken met blockchain?
 • Welke toepassingen zijn er al mogelijk?
 • Wat zijn de mogelijke nadelen?

Wat is een Smart Contract?

Een smart contract is een in programmeercode taal geschreven overeenkomst, die automatisch van bevestigd wordt zodra aan bepaalde omstandigheden en of voorwaarden wordt voldaan. Je kunt hierbij denken aan “Een auto van Persoon 1 wordt automatisch overgeschreven naar Persoon 2, wanneer Persoon 1 zo’n 20.000€ overmaakt aan Persoon 2”.

Een voordeel van Smart Contracts is dat er geen 3e partij bij betrokken hoeft te zijn. In het geval van eerder genoemde auto overschrijving zou er normaal gesproken iemand van het RDW of met een RDW vergunning betrokken moeten zijn. Die houden bij van wie de auto eigenlijk is. In het geval van een Smart Contract is deze tussenpartij, de zogeheten ‘middle man’ niet meer nodig. Het idee achter een Smart Contract is bedacht in 1994. Nick Szabo, een Hongaarse student, bedacht dat gedecentraliseerde systemen konden werken in combinatie met contracten die zichzelf zouden kunnen voltrekken.

Een voorbeeld in plaatjes is deze:

Bij een Smart Contract komt er geen andere partij van pas:

Hoe het werkt

Smart Contracts werken aan de hand van een ‘als X, dan Y’ principe. Eerder gaven we al een voorbeeld van de aankoop van een auto. Hierbij was de regel dat als persoon 1 een bepaald bedrag overmaakte naar persoon 2, persoon 1 de eigenaar zou worden van de auto. Deze contracten werken op basis van een geschreven computertaal.

Een Smart Contract kan worden opgesteld aan de hand van verschillende programmeertalen. Zo wordt de code voor overeenkomsten binnen Ethereum vooral geschreven in Solidity. Andere crypto valuta zoals Bitcoin maken onder andere gebruik van Java of C++.

De code voor een Smart Contract ziet er bijvoorbeeld zo uit:

code sc

Een Smart Contract voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Betrouwbaar
  Contracten werken met behulp van Blockchain. Zo kan er niet gerommeld worden met data en zijn transacties voor iedereen zichtbaar.
 • Autonoom
  Een contract wordt automatisch uitgevoerd zodra er aan de afgesproken voorwaarden is voldaan.
 • Backup
  Van alles wat er op de blockchain gebeurt wordt automatisch een backup gemaakt. Er is geen gevaar dat gegevens kwijt raken

Blockchain

Wat heeft een Smart Contract te maken met Blockchain? We hebben net gezien dat er in het geval van een Slim Contract geen tussenpersoon of onafhankelijke partij nodig is. Bij normale contracten zorgt zo’n onafhankelijke partij, bijvoorbeeld een notaris, ervoor dat alles eerlijk verloopt.

Omdat er in dit geval geen derde partij betrokken is, wordt er gebruik gemaakt van Blockchain technologie. Een Blockchain is volledig gedecentraliseerd. Dit betekent dat alles wat er op de chain gebeurd eerst geverifieerd door meerdere computers (nodes) binnen het netwerk. Dit proces zorgt ervoor dat manipulatie of fraude niet mogelijk is.

Toepassingen

 • Overheden

Overheden kunnen Smart Contracts voor verschillende doeleinden gebruiken. Een van de meest logische toepassing? Verkiezingen! Bij elke verkiezing of referendum worden alle stemmen met de hand geteld. Omdat alles met de hand gedaan wordt kan er heel veel misgaan. Niet alleen bij het tellen maar ook bij hete identificeren van stemgerechtigden. Door Smart Contracts toe te passen zal het systeem een stuk minder fraudegevoelig zijn.

 •  Logistiek

Ook in de logistiek kunnen Slimme Overeenkomsten van waarde zijn. Zo kan een bedrijf zijn producten automatisch bijvullen aan de hand van afgeleverde goederen. Een regel zou kunnen zijn; ‘als bestelling X wordt afgeleverd, doe dan een nieuwe order bij leverancier Y’.

 • Vastgoed

Om je vakantiehuis te verhuren ben je momenteel afhankelijk van een tussenpartij zoals AirBNB. Deze vragen ook een bepaalde commissie voor hun diensten. Met een Smart Contract stel je vast; ‘Als klant X een bedrag van 400€ overmaakt op rekening 1234ABCD, stuur dan een toegangscode tot het appartement die werkzaam is voor de volgende data: datum 1, datum2 en datum 3’.

 • Gezondheidzorg

Er zijn vaak discussies over medische patiëntgegevens. Het gebeurd te vaak dat informatie over patiënten personen bereikt die geen toestemming hebben om deze gegevens in te zien. Een Smart Contract kan ervoor zorgen dat gegevens alleen maar inzichtelijk zijn voor personen die hier rechtmatige toegang tot hebben.

 • Verzekeringindustrie

Momenteel wordt een verzekeringspremie voor je auto bepaald aan de hand van hoe vaak je in de afgelopen jaren gebruik hebt gemaakt van je verzekeraar. Dit is misschien een goed uitgangspositie, maar niet helemaal eerlijk. Zo zegt het namelijk niets over wie daadwerkelijk schuldig was aan een ongeluk of over iemands rijgedrag. Door rijgedrag vast te leggen kan een verzekeraar bepalen hoe hoog de premie zou moeten zijn.

Nadelen

Er zijn twee grote nadelen van Smart Contracts. Zo is het nog allemaal erg nieuw en moeilijk te begrijpen. Het zal dan ook wat tijd kosten voordat mensen er vertrouwd mee worden en er ook graag gebruik van gaan maken. Het tweede nadeel is dat er fouten kunnen bestaan in de code. De code wordt tenslotte nog steeds geschreven door mensen, waardoor de kans bestaat dat er een fout in kan zitten. Het is dan ook belangrijk dat elk contract door meerdere partijen gecontroleerd wordt, voordat deze gebruikt wordt.

Tweede grote nadeel is, dat iedereen zelf op het Ethereum netwerk Smart Contracts kan maken, daarmee kun je dus ook een contract sluiten met iemand die “iets” beloofd te leveren, wat uiteindelijk helemaal niet zo hoeft te zijn. De afgesproken levering (vaak een investeringsdienst) kan veel minder opleveren dan vooraf afgesproken. En dus zetten Scammers deze nieuwe technologie gemakkelijk in om u om te tuin te leiden.

De hierboven geschreven tekst is een opinie van Cryptoplichters. Niets van deze informatie kan gelezen of gezien worden als investeringsadvies. Wij ondersteunen op geen enkele manier de handel in crypto’s. Het kopen en verkopen van cryptocurrencies moet als een hoog-risico-profiel-investering worden gezien. Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent alvorens de stap te maken. Wanneer je een beperkte site ziet, die onvoldoende informatie geeft. Google het dan eens !

#DJEO Doe Je Eigen Onderzoek! (Begin eens gewoon bij www.google.nl of www.google.be )

Wil je toch investeren, wil je toch van je geld af, denk dan eens aan: Stichting Cliniclowns

Boek dan een bedrag over op NL31INGB0000006640 t.n.v.

(c) 2020 alle gepubliceerde gegevens zijn uit openbare en publieke data gekomen. We hebben in totaal 0 euro aan onkosten gehad om alle gegevens openbaar te krijgen. Er is dus voldoende GRATIS informatie op internet aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *